Sista veckornas jobb på lotten

Lotten, Odling / Permalink / 0

 
Ujuj vad det burits, grävts och fixats de senaste veckorna! Jag började röja runt för kanske 3 veckor sedan, i samband med att jag skördade den sista Squachen, Little Gem-salladen, Morötterna och Jordärtskockorna.
Jag har rensat i alla lådor (förutom i lådan med Grönkålen) och försökt så mycket som möjligt gräva ner växtrester i lådorna. 
Dags att planera för nästa säsong! Man är ju aldrig nöjd utan måste alltid förbättra. 😎 

Tanken var att ta bort komposten, då jag ändå inte kan använda den jord som blir där överallt på grund av rotogräs som växer in där. Jag tänkte också placera om mina pallkragar. De skulle placeras istället lodrät från staketet istället för vågrät och ha lite gångar mellan dem då det varit svårt att komma åt att ha dem som de stått nu, bredvid varandra. 
 
Då var det ju bara att börja...
 
Det är ju inte helt lätt att flytta dubbla fyllda pallkragar, man kan ju liksom inte bara putta runt dem. Så det blev att ta fram spaden och skyffla jord från en pallkrage till en annan, flytta den och sedan skyffla jorden tillbaka. 
Passade också på att gräva ner lite växtrester i jorden och plantera dit lite daggmaskar - jag har ju markväv i botten av lådorna så de kommer ju inte in av sig själva.
Jag hade mätt lite fel -  inte med en tumstock som sig bör så det blev 2 pallkragar vågrät och istället en vågrät. I de små gångarna runt pallkragarna lade jag markväv och sedan täckbark. Blev riktigt bra!
Jordgubbarna (remonterande Ostara), som låg risigt till då de inte leverarde och var nästan klara för tippen, slutspurtade i augusti och september. Det avgjorde saken och jag bestämde att de skulle få vara kvar. Men jag ville ge dem nya platser så att alla plantorna fick stå i solen. 3 plantor flyttades till Oktagonen och 3 fick plats i en liten pallkrage. Trädet som stod i Oktagonen skulle också tas bort, det dog ju tyvärr i våras.
Där komposten stod hade jag en plan på att lägga plattor istället och kunna ställa olika typ av små odlingskärl och krukor nästa säsong med t ex snigelbegärliga grönsaker såsom Sallad och Pak Choi. För att det skulle funka var jag tvungen att flytta på Rabarberrabatten. De fick flytta in i en pallkrage istället tillsvidare.
 
Allt det här har jag gjort tidigare helger.

Idag var det dags för plattläggningen. 
Före....
 
Efter...  synd bara att jag inte kunde spola av dem så det syntes bättre - vattnet är avstängt för säsongen. Det blev också bra med Fläderbusken där i hörnet. Jag är supernöjd!
Nu är det inte så mycket kvar, utan snart dags att stänga ner lotten helt för säsongen. Lite saker kvar, som at plantera Vitlök när det blir kallare.

Planerna pågår annars för fullt var som ska planteras var - och planeringen sker inte helt otippat (för er som känner mig) digitalt i PowerPoint... 😇
 
Till top