Gårdagens fix

Lotten, Odling / Permalink / 0

Igår körde jag ut de sista 8 säckarna jord till odlingslådorna. Nu är alla äntligen fulla! I de stora lådorna har det gått åt ca 20 säckar och jag hade 2 st stora lådor som skulle fyllas i år som jag inte fyllde förra året så det blev några säckar. I lådorna finns dessutom ca 2 skottkärrelass hästgödsel. Förhoppningsvis framöver är det bara mest gödsling som behövs.
 
Mestadels har jag detta år och förra året köpt min jord på ICA. 4 påsar 50 liters jord för 99 kr är bra pris. Ekologisk variant finns också -  4 st 40 liters för samma pris - så det är lite blandat vad jag valt.
 
Men komposten då kanske ni tänker? Blir det ingen jord av den? Jo, faktiskt har det jag slängt på komposten redan delvis blivit jord. Och jag har nu använt en del av den till en liten låda som dessutom står utan markväv. Men, jag kommer inte använda den till mina andra odlingslådor då det "kryper" in Åkervinda i komposten och jag försöker att den Åkervinda jag renar bort slänger jag inte på komposten. Åkervindan vill jag INTE ha in i mina lådor då jag köpt fin jord och dessutom fixat till bra markväv i dem. Har bättre saker att göra än att försöka utrota Åkervindan ur mina lådor. Om ni inte råkar veta vad Åkervinda är, kan ni läsa här om detta gissel.
 
Lite så-fix blev det också. Jag sådde igår Spenat i en omplacerad liten odlingslåda som jag byggt som en triangel istället. Sådde också vintermorötter och satte Rödlök och Schallotenlök i delar av de stora lådorna.
 
Upptäckte också att där jag trodde jag sått Dill, hade jag sått Sallad och där jag skulle så Sallad hade jag sått Dill - de hade börjat komma upp lite. Dessutom har vissa blomlökar jag satte i höstas kommit upp, och samma visa där. Har ingen aning ännu vad det är då jag trodde jag hade märkt ut det. Ja det är inte lätt! 😄 Måste märka ut direkt vad som är var. 
 
Annars så börjar det hända lite saker här och där. Rabarbern börjar ta sig och Gräslöken har tagit full fart. Det knoppas på buskarna och på Körbärsträdet.
 

En lärdom til nästa år är också fokusera på att så de tidiga grödorna i de små pallkragarna - de är lättare att sedan täcka med fiberduk (färdiga med gummiband runt för att fästa kring kragen), I år har jag planerat efter höjd, ovanjordsgrönsaker kontra rotgrönskar, behov av sol etc. Men till nästa år behöver jag addera även så-period med andra ord. Det är mycket nu... 😎
 
Min plan då? Vill ni verkligen se den? 😊 Här är den i alla fall...
Blå text, det som är sått eller finns på plats redan. I "rabatterna" t ex i mitten kommer det vara mest blommor, och en del av dem ätbara, ska bara komma ihåg vilka som går att äta...
 
 
Till top